اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری ایران، از صنعتگران درخواست کرد برای بهبود شرایط بغرنج اقتصادی ایران وارد صحنه شوند، به صادرات بپردازند و ارز حاصل از صادرات را به چرخه اقتصادی وارد کنند.
جهانگیری در مراسمی که امروز سهشنبه به مناسبت روز ملی صنعت، معدن و تجارت در تهران برگزار شد، بحران اقتصادی کنونی ایران را ناشی از همهگیری ویروس جدید کرونا و تحریمهای ایالات متحده دانست و گفت: «صادرکنندگان و واردکنندگان سربازان خط مقدم جنگ اقتصادی با آمریکا هستند و باید قدر آنها را بدانیم. اشتباه است که فکر کنیم میخواهیم برای صادرکننده واقعی کشور پروندهسازی کنیم.»
جهانگیری همچنین به تاثیرات همهگیری ویروس کرونا بر اقتصاد دنیا اشاره کرد و از صنعتگران ایرانی خواست در محاسبات خود نسبت به این تاثیرات آگاه باشند.
این در حالی است که پیش از شیوع کرونا در ایران و جهان و همچنین پیش از آغاز تحریم های جدید امریکا با عنوان «فشار حداکثری» و در زمانی که تولیدکننده های ایرانی می توانستند با برخی بازارهای بین المللی در ارتباط باشند، نه دولت و نه دیگر ارکان حکومت کمترین توجهی به نیازهای این پایه های اصلی اقتصاد ایران نمی کردند. دست اندازی نهادهای قدرت در اقتصاد و انحصارگرایی، واردات بی رویه و حتی غیرقانونی از چین، بالا بردن هزینه تولید داخلی، عدم توجه به شرایط حقوق و دستمزد کارگران، نقصان های بیمه ای، عدم همکاری بانک ها با صنعت گران و بهره های بالای بانکی در مقابل وام هایی با شرایط دست و پاگیر و… همه و همه از جمله بی توجهی ها به بخش خصوصی صنعت در ایران بوده است.
اینک این قشر از جامعه مهم و عزیز شده اند! اما جالب اینجاست که با وجود همه مشکلاتی که سیستم اداره کشور برای فعالان عرضه اقتصاد به وجود آورده، حالا از این بخش رنج کشیده، انتظار همکاری هم می رود! شاید بهتر باشد که به جای درخواست از صنعت گران برای نجات اقتصاد کشور، جلوی فسادها گرفته شود و در رویکرد سیاست خارجی کشور بازنگری گردد.